středa 9. března 2016

Recenze: Scarlet

Název: Scarlet (Měsíční kroniky #2)
Originální název: Scarlet
Autor: Marissa Meyer
Rok vydání v ČR: 2013
Nakladatelství: Egmont
Počet stran: 456

Po Cinder přichází další díl Měsíčních kronik, tentokrát nesoucí název Scarlet.

***

"Jenže ona nevěděla, jak je to zvíře zlé, a vůbec se ho nebála."

Osmnáctiletá Scarlet Benoitová je přesvědčená, že se dokáže postarat sama o sebe. Poslední, co teď potřebuje, je pustit si někoho do života. Navíc to ani sama nechce. Světlou výjimkou je její babička Michelle, žena, která Scarlet naučila všechno, co umí: pilotovat raketu, oškubat kachnu, ignorovat názor většiny a udělat si svůj. Celých jedenáct let byla babička pro Scarlet jediným blízkým člověkem na světě.

Až do dne, kdy babičku někdo unese a Scarletin život se navždy změní. Jediný, kdo o tajemných únoscích něco ví, je Vlk, pouliční rváč, na kterého Scarlet narazí čirou náhodou a zná ho jen zběžně. Scarlet se nerada svěřuje cizím lidem, obzvláště mužům, ze kterých jdou cítit potíže na sto honů. Ale ke své smůle Vlkovu pomoc potřebuje, pokud chce najít únosce své babičky. A to ještě netuší, jakou roli hrála před lety její babička při záchraně princezny Selene, nebo kdo Vlk vlastně je a jaké jsou jeho úmysly...


***
"Ach, babičko, proč máš tak velké zuby?"

Tato kniha patří také k těm starším, ale já si nemůžu pomoct, jelikož se mi Měsíční kroniky od Marissy Meyer moc líbí. Scarlet je druhým dílem měsíční ságy a navazuje na Cinder. Po přečtení anotace jsem se bála, že tato kniha bude úplně o někom jiném. Takové typy knížek moc nemusím a já byla už z prvního dílu zamilovaná do "robotické Popelky" Cinder. ;) Proto jsem byla velmi příjemně překvapena, když se příběh nové hrdinky Scarlet pěkně postupně propojoval s naší již starou známou Cinder. Autorka umně stupňuje napětí, děj hezky odsýpá. Střípky informací jsou čtenářům dávkovány po právě takových částech, aby si čtenář mohl začít skládat dohromady celkový obraz takzvaně "piece by piece". A jak už je to u Měsíčních kronik ve zvyku, každý díl je inspirovaný nějakou klasickou pohádkou. V případě Scarlet je tou pohádkou Červená Karkulka (angl. Little Red Riding Hood). Je to patrné už při prvním pohledu na obálku, kde je vyobrazena dívčí postava celá zahalená v červené kápi ve tmavém lese. Ta obálka je naprosto nádherná. Jednoduchá a všeříkající. V tomto dílu se také konečně dozvíme něco víc o tajemné princezně Seleně, právoplatné dědičce Měsíčního království, ze které má královna Levana obrovský strach. Už máte své tipy na to, kdo by to mohl být?
Domča četbou povinná

1 komentář: