středa 23. března 2016

Pýcha a předsudek

KNIHA
Název: Pýcha a předsudek
Autor: Jane Austen
Počet stran: 300

FILM
Název: Pýcha a předsudek
Režie: Joe Wright
Počet minut: 127

Četli jste Pýchu a předsudek? Patří mezi klasickou literaturu, která byla mnohokrát zfilmována, ať už jako film nebo jako seriál. :)


"Sometimes the last person on earth you want to be with is the one person you can't be without."

Elizabeth Bennetová pochází z pěti sourozenců, má samé sestry, a sama už je ve věku na vdávání. Její matka si za životní cíl stanovila všechny své dcery dobře provdat a jelikož do města dorazil zámožný mladý pan Bingley, vydají se na ples ho "ulovit". Mezitím se seznámí s Bingleyho dobrým přítelem, panem Darcym, který je uzavřený, málo společenský a podle názoru Lizzie i arogantní. Nicméně mladý Bingley se zamiluje do krásné Jane, nejstarší dcery Bennetové, a všichni mají za to, že už je ruka v rukávě. Ale jednoho dne pan Bingely z ničeho nic odjede zpět do Londýna, bez jediného slůvka rozloučení. Jane je zdrcena, ale Lizzie naprosto rozhořčená nad jeho drzostí. Sama si nemůže pomoct a stále myslí na pana Darcyho. Když se dozví, že to byl on, kdo panu Bingleymu rozmluvil sňatek s Jane, její nenávist k němu jen vzroste...
"May I have the next dance, Miss Elizabeth?

Ještě než jsem si přečetla knížku Pýcha a předsudek, tak jsem viděla film. Režie se ujal oceňovaný Joe Wright, který má ve svém repertoáru dramata jako Pokání a Anna Karenina. V hlavních rolích se tu představuje Keira Knightley jako Elizabeth Bennet a pana Darcyho hraje Matthew MacFadyen, do kterého jsem se v tomto filmu zamilovala, to se nebojím přiznat. Bohužel se mi už ale v žádné jiné roli nelíbí. :D Film patří mezi mé srdcové záležitosti, se ségrou si ho pouštíme každý rok. Je plný sympatických herců, dobrých hereckých výkonů a hlavně podbarvený krásným soundtrackem.
Ve filmu je krásně vidět, jak se vyvíjí vztah Elizabeth a pana Darcyho - jak se pomalu přesouvají od pouhé známosti přes nenávist k lásce. Moment, kdy Elizabeth vystupuje z kočáru a pan Darcy jí podá ruku, jejich první dotyk, je ve filmu perfektní. Ale dost bylo o filmu, teď něco málo ke knize. Knihu jsem četla zhruba před rokem, měla jsem ji staženou na své čtečce. Stejně jako každá klasika se čte trochu hůře než moderní knihy. Jane Austenová však v Pýše a předsudku přináší moderní perspektivu na problematiku manželství a společenského postavení. V 18. století na britském venkově ženy neměly mnoho možností, než doufat v to, že se dobře vdají a jejich manžel je zabezpečí. Ačkoli se autorka sama nikdy neprovdala a jedinou nabídku k sňatku, kterou v životě obdržela, do hodiny odmítla, neodráží se v jejím díle žádná osudová hořkost. Elizabeth a pan Darcy se sice stále jen haštěří, ale to přeci k lásce patří - co se škádlívá, to se rádo mívá... ;)

Film všem vřele doporučuji:

A na klasiky moc nejsem:
Domča četbou povinná

Zdroje: bux.cz (obálka knihy), ČSFD.cz (fotky z filmu)

4 komentáře:

  1. Taky musím přiznat, že se mi Pýcha a předsudek jako kniha četla strašně špatně, film ale každopádně nemusí být tak špatný. Až mě zase potká nějaký dlouhý páteční večer, určitě ho zkouknu. :)

    www.burrowofthebookworm.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Mně se moc líbila jak kniha, tak film...a ano, pan Darcy je prostě pan Darcy, která žena by se do něj nezamilovala, že :D

    OdpovědětVymazat